Sebastian Tołwiński

Od 20 lat pracuje w produkcji żywności i produktów szybkozbywalnych, m.in. żywności pochodzenia roślinnego, olejów, tłuszczów, słodyczy, alkoholu, napojów, nabiału, lodów, a także w handlu. W firmie UPFIELD, która jest największym na świecie producentem żywności pochodzenia roślinnego, odpowiada za sprawy korporacyjne w krajach Europy Środkowo-Wschodniej. Wcześniej pracował także w Ferrero, Grupie Żywiec (Heineken) i Metro Group. Od 2016 r. jest Członkiem, a od 2022 r. Wiceprzewodniczącym Rady Nadzorczej Polskiej Federacji Producentów Żywności. W latach 2015-2020 był członkiem Stowarzyszenia Producentów Wyrobów Czekoladowych i Cukierniczych. Współtworzył także Polską Koalicję ds. Zrównoważonego Oleju Palmowego i został liderem jej zespołu zajmującego się aspektami zdrowotnymi. Tołwiński specjalizuje się w komunikacji nt. żywności i jej składników a także w obalaniu żywnościowych mitów. To ekspert ds. wpływu żywności na zdrowie, planetę i dobrostan zwierząt. Intensywnie sprzeciwiał się wprowadzeniu do przepisów europejskich poprawek nr 171 i 165 Rozp. UE 1308/2013, które dyskryminowały żywność pochodzenia roślinnego i były sprzeczne ze strategiami Komisji Europejskiej „Green Deal” i „Farm to Fork”. Fleksitarian i entuzjasta diety fleksitariańskiej. Propagator naukowej wiedzy o żywności i czytania etykiet na produktach żywnościowych. Absolwent Uniwersytetu Warszawskiego (lingwistyka stosowana), Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej (lingwistyka języka angielskiego) i Podyplomowych Studiów Polskiej Akademii Nauk (komunikacja społeczna i medialna).